2012. július 18., szerda

Csocsóasztalok - Az olasz Garlando

Ha csocsó, akkor csocsóasztal, hiszen elengedhetetlen eszköze a sportnak. Magyarországon legtöbbször Garlando asztallal találkozhatsz. Tudj meg többet erről a típusról!





Renato Garlando, a jelenlegi ügyvezető igazgató édesapja a céget 1954-ben alapította, egy Spinetta Marengo nevű kis településen.

A Franciaországból érkező csocsóasztalok sikere felkeltette Renato figyelmét, majd elhatározta, hogy belefog a gyártásukba is. Az új irány nem várt sikert hozott a cég számára, így adta magát a döntés, hogy a jövőben ez váljon a cég fő profiljává.

Azóta a vállalat nemzetközileg elismertté vált, és számos külföldi országba is megtalálhatóak az asztalaik. Időközben a Garlando belekezdett billiárdasztalok készítésébe is, ami hasonló eredményt hozott, mint a csocsóasztalok.

A 80-as évek során, Giuseppe Garlando vette át az irányítást, majd bátyja, Mario segítségével korszerűsítették a gyártási technológiákat, iparosították, és szabványosították. A cég folyamatosan növekedett, az automatizált gyártás lehetővé tette, hogy egyre több asztalt dobjanak a piacra, ezután a külföldi piacra is betörhettek.

Az alkalmazottak száma folyamatosan emelkedett, így az egyik legnagyobb gyártóvá vált a világon. 2002-ben a vállalat elhagyta Spinetta Marengot, és a modernebb lehetőséget kínáló Pozzolo Formigaroba költöztek.

Mára a Garlando profilja bővült, így nem csak a csocsó sportágban számít minőségi gyártónak, hanem több szabadidős tevékenységhez, sporthoz készítenek kelléket és kiegészítőket is. Manapság kosárlabdához, pingponghoz, és biliárdhoz is készítenek termékeket, asztalokat. A 2010-es évben pedig a darts sportágában is elkezdtek tevékenykedni.

1954-es alapítása óta, a Garlando nagyon hosszú utat bejárva vált világszerte ismertté, és elismerté. Termékeikben igyekeznek ötvözni a modern technológiai lehetőségeket, a régi, kézzel megmunkált asztalok különlegességével, ez pedig elnyeri a játékosok tetszését is.

A Garlando itthon


Ma Magyarországon szinte csak Garlando típusú asztalokkal lehet találkozni a szórakozóhelyeken, kocsmákban. (Sajnos, még mindig ez az elsődleges terepe a csocsónak.)

Mintha valami nem stimmelne... :)

Az egyik legelterjedtebb fajta a körülbelül 10 évvel ezelőtti széria, a Garlando Olympia. Elsősorban az igen nagy strapabírósága miatt ennyire népszerű. Az asztal mellett szól az is, hogy olcsó hozzá az alkatrész. A könnyű rudak, “V” alakú lábak és a barnafa hatású szín jellemzi ezt az asztalt, valamint a homokfújt, edzettüveg játéfelület található. Ezeknek asztaloknak a nyitott verzióján, Garlando Deluxe-on rendezték az egyik első Garlando VB-t, 2002-ben.



Garlando World Champion F1



Jelenleg ez a hivatalos, az ITSF által is elfogadott Garlando asztal. Fő jellemzője, az egyenes tömzsi lábak az asztal négy sarkán. Ezáltal stabilabb, mint az Olympia széria.



Az érdekes kialakítású kapufa, ami az oldalról, és a kapufáról bepattanó labdák ellen véd. Egyéb tulajdonságaiban nem tér el a fentebb említettől, esetleg az átalakult csapágyazást lehet még megemlíteni.



Sokáig a Barenherz Magic labda volt az elfogadott az asztalon. Ez mindenki elégedését kiváltotta, viszont az utóbbi 2-3 évben 3-4 különböző típust is kipróbáltak. Jelenleg a High Controll típusú labdát fogadja el a nemzetközi szövetség.

Barenherz Magic labda
High Control labda













A Barenherz-hez képest ez egy sokkal keményebb anyagból készült “golyót” takar, jobb kontrollálhatóságot biztosít a passzos játékhoz, illetve a megállítás is könnyebb vele. Azonban, a leszorított lövésekhez kicsit lassú. Ráadásul nagyon gyorsan is kopik, ami egyértelműen csak a gyártónak kedvez.

Játék az asztalon


A játék az asztalon könnyűnek tekinthető a többi asztalhoz képest, a laikusok számára. Egyszerűen könnyű rajta gólt lőni. Ellenben precíz profi, technikailag pontos játékot kivitelezni rajta nehéz, az asztal adottságaiból eredően.
Ez a legkönnyebben azzal érhető tetten, hogy az erős Garlando játékosok, akik nem gyakorolnak más asztalon, nagyon nehezen állnak át a többi asztaltípusra, visszafelé, ez egyáltalán nem igaz.
A Garlando játékosok nagy része snakeshotot lő. Hátulról pedig a húzás az elterjedt.
Összességében a Garlando egy jó asztalnak tekinthető. A magyar játékosok igen erősek ezen az asztalon. Minden évben világbajnokságon kiemelkedő eredményeket érnek el rajta honfitársaink.

Gólöröm, mikor a 2009-ben a Magyar válogatott megnyerte a Nemzetek Kupáját


Eddigi legjobb eredményeink

2011.
Nyílt páros - 4. helyezett Maksa Ádám - Polacsek András

2010. 
Vegyes páros - 1. helyezett Jedlicska Tamara - Detre Dávid

2009. 
Nemzetek Kupája - 1. helyezett Magyar válogatott (Albók Évi, Szabó Réka, Takács Noémi, Csige Tamás, Detre Dávid, Jándi Tibor, Szabó Tibor, Schuszbauer Szilárd, Tálai Gergely, Varga Zoltán)
Nyílt egyéni - 5. helyezett Csige Tamás

2008. 
Nyílt egyéni - 4. helyezett Csige Tamás
Pro páros - 1. helyezett Jándi Tibor - Kiss Géza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése