2012. május 19., szombat

Csocsó a világ körül - Franciaország (2. rész)

Érdekel, hogy külföldön hogyan játsszák a csocsót? Akkor tarts velünk, és ismerd meg a legjobbakat, hogy tanulj tőlük! 
Íme, a második rész, melyben a francia csocsóval ismerkedhettek meg!







A franciák útja

Úgy, ahogy a csocsó történelme elkezdődött, vele együtt a francia csocsó is. Hiszen nincs egyértelműen meghatározva, hogy ki is találta fel a sportot. Mint ahogyan már előző cikkünkben is írtuk, egy belga folyóirat szerint, a francia mérnök, Lucien Rosengart (1880-1976) a Citroen gyár alkalmazottja volt az, akinek a nevéhez fűződik a csocsóasztal megalkotása. (Róla az elmúlt években egy cseh asztaltípust is elneveztek.)

A Francia Csocsó Szövetség - régi nevén AFBF - közel 21 éve, 1991-ben jött létre. 2002-ben, az ITSF megalakulásával egyidőben váltottak a „Fédération française de football de table” (továbbiakban csak FFFT) névre. Tevékenységük kiterjed a legkisebb csocsóklubok FFFT-be való bevonásától, a mozgássérültek számára hagyományosan megrendezett versenyekig. Fő céljuk egyértelműen az, hogy népszerűsítsék a csocsót és a legtöbb helyre elvigyék. Erre jó példa, hogy sikeresen ösztönzik az iskolákat arra, hogy a csocsó része legyen az oktatásnak.


(forrás: www.francebabyfoot.com)

Pont azért, mert elég hamar megjelent náluk a sport, ezáltal a francia csocsó profi szintre fejlődött. A csocsó amolyan központjává vált, és ezzel elérték, hogy 2002. május 9-én, az ITSF első hivatalos bajnokságát a francia Franconville-ben rendezzék meg, természetesen francia csocsóasztalokon. Szerepük igen fontos a csocsó világában, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a francia törvények alapján vált az ITSF non-profit szervezetté 2002 augusztusában. Jelenleg az ITSF világranglistán Franciaország ezüstérmes .

Csocsóasztalok tervezésében is az élen


Az 1950-es évek óta a Bonzini csocsóasztalt is gyártó cégnek köszönhetjük a BAR-típusú teleszkópos; kevésbé veszélyes és sokkal esztétikusabb asztalokat. 

2 évvel később megjelentek a Rene Pierre által megalkotott asztalok a piacon. Még egy asztallal, a Stella típusúval is jeleskednek a franciák. Stellát széles körben 1948-tól kezdték forgalmazni.
Ez a három asztaltípus nagyon hasonlít egymáshoz, mind játékban, mind kinézetben.

Mindhárom vállalat erős növekedést mutatott (és mutat még manapság is) nemcsak Franciaországban, hanem külföldön is. 
Az 1970-es években "francia-stílusú" asztalok annyira elnyerték az amerikaiak tetszését, hogy rögtön elkezdtek nagy versenyeket szervezni. Hol Bonzini, hol Rene Pierre, hol Stella típusú asztalokon.

A francia típusú asztalok közül a mai napig a Bonzini a legnépszerűbb. Az öt ITSF Official Table egyike. A fentebb említett francia típusú asztalok egyedülálló játékélményt biztosítanak. Teljesen más technikával kell játszani, mint az összes többi asztalon.


A francia habitus


Az, hogy egyedi technikát kell alkalmazni ezen az asztalon sok eredményt hozott a francia játékosoknak. Igazán kiemelkedő versenyzőik az utóbbi években lettek: Adel Yousfi, Olivier Covos, Sebastian Meckes és Miguel Dos Santos személyében. 
Előtte inkább a meglepő lövések, fogások voltak a franciák erősségei. Csuklós pinshotok és pinből indított bepasszok jellemezték őket még pár éve. Az előbb említett modern játékosok már felhagytak ezzel és áttértek a megszokott lövésekre. A középpályás passzokban a mai napig fellelhetők, ezek a különös, mondhatni fura megoldások. Ezt van aki bánja, van aki nem, de a sport fejlődik. 
A mostani játékosok érdekessége inkább az, hogy nagyon megtörik a játékot. Majd minden passznál, lövésnél megállnak, szinte babonásan megtörlik a kezüket, vagy hasonló sok esetben zavaró dolgot csinálnak. A jelenlegi szabályok szerint nem szabálytalan, de szerény véleményem szerint, sok esetben súrolja a határokat.


Jól látszik a francia (bal) csapat mennyire más stílusban játszik, és mennyire töredezett a játékuk



Források:
FFFT
Bonzini USASupreme
StellaBonziniRene Pierre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése